Månadens Artist

Här finns tidigare "månadens artist" samlade med start februari 2018  

Månadens artist september 2021

Eric Sahlström

Denna månad så slår jag ett slag för nyckelharpan ett instrument som jag uppskattar. En person som är starkt förknippad med nyckelharpan och uppländsk musik är Eric Sahlström. Eric var född 24 augusti 1912 i Masbo Vendels socken. Jag har ett antal EP skivor med Erik bl.a. den med omslaget nedan som spelades in på Postmuseet1969.

/sahlstrom-nyckelharpa-0001.jpg

Erics farfar och far var spelmän likaså flera av hans syskon. Han son Sigurd har jag haft förmånen att lyssna och dansa till samt även spela in på min minidisc när han deltog i gruppen Tylla spelmän med sin fiol. År 2014 gavs nyckelharpan ut som ett Europafrimärke vilket visas på bilden nedan

/nyckelharpa-frimarke.jpg

Månadens artist augusti 2021

Tillägg: Den 31 augusti 2021 spelade han i Säterdalens Folkpark 87 år gammal. Lite intressant att det blev samma månad som jag hade honom som månadens artist.  

"Little Gerhard" eller Karl Gerhard Lundkvist 

På bilden nedan skivomslaget från hans stora hit Buona Sera från 1958. Han har haft många hits. För 60 år sedan fanns piratradion Radio Nord som skakade om Sverige och sades vara ett hot mot demokratin. Där fanns skivlistan Topp 20 där Little Gerhard toppade denna lista flera gånger.  I augusti 1961 (60 år sedan) toppade han med Petter och Frida 1:a och Den Siste Moikanen 2:a. se bild nedan.

/man-bild-1-aug-2021-little-gerhard.jpg

/man-bild-2-aug-2021-little-gerhard.jpg

/topp-20-aug-1961.jpg

OBS !Bilden hämtad från Svenska Radioarkivets hemsida Radio Nords skivbarometer Topp 20 (radioarkivet.se)

Gerhard Lundkvist var född på Västerås lasarett men bodde första åren i Hubbo (Tillberga) familjen flyttade till Västerås i slutet av 1930 talet. Hans far Karl Fredik Lundkvist född 1910 i Svedevi (Hallstahammar) står som musiker i FoB 1940 och hans mor Iris Maria Hellberg född 1915 i Ödeby Örebro län står där som Husmor. Föräldrarna separerar under 1940 talet i Västerås. Gerhard var bl.a sjöman skriven i Västerås 1950 han flyttar senare till Stockholm till Stockholm i slutet av 1950 talet när han slår igenom som artist. Gerhards far Karl spelade (kontrabas, dragspel) i orkestern Quarl Lunkas på 1940-1950 talet. Källa med länk till Västmanlands bästa musiksida Kvickosound.se som man bör besöka. Här finns kan du söka på alla orkestrar och musiker. Sök på Quarl Lunkas så hittar du foton och mer info om Gerhards far. Kvicksound - studio i Kvicksund 

Månadens artist juli 2021

Sven Olof Sandberg "SOS"

En artist som spelat in ett stort antal "78 varvare" på 1930 talet. Skrev bl. a texten till "Gamle Svarten".  I början på 1950 talet hörde jag han sjunga i Västerås på någon mässa där. Bilden kommer från en av de samlings LP jag har som gavs ut i samband med Soneras 50 års jubileum. Lite kuriosa om namnet Sandberg kommer antagligen från att hans farfar Lars Andersson med familj var bosatt i kvarteret Sandberget i Stockholm. 

/sven-olof-sandberg-1.jpg

/man-artist-juli-2021-2.jpg

På Wkipedia kan man läsa bl. a följande Sandberg grundade 1929 musikförlaget Svenska Noter där han utöver texter till schlager och andra sånger även gav ut noveller och reseskildringar. På en del alster använde han pseudonymen Tom Wilson. SOS, som han kallades, fungerade också som emissarie för andra artister. Under en period var han emissarie för Jussi Björling och var mannen bakom Jussi Björlings konserter i de svenska folkparkerna. Född i Stockholm 28 december 1905, död 20 augusti 1974.

Månadens artist juni 2021

Tomas Ledin!

1982 släppte Thomas Ledin låten " Sommar är kort" det blev en fulträff. Återstår att se hus sommaren 39 år senare kommer att bli. Maj har inte varit något vidare. Det mesta har regnat bort denna månad. 

/man-bild-ledin-juni-2021.jpg

Denna singel är från min vinylsamling där finns även ett antal ytterligare singlar bl. a den samlingsmix som släpptes 1990 och som avslutas med denna låt. Tomas som är född 1952 har anor från Västernorrland och Östergötland.

Månadens artist maj 2021

Stonecake!

För 30 år sedan släppte Borlängebandet Stonecake en vinylsingel  "Tuesday Afternoon", som nådde fjärde plats på Trackslistan, på sid 2 fanns låten  "Under the biketree" som blev titeln på CD skivan som gavs ut samma år. Gruppen bestod av Tommy Andersson – sång, gitarr, piano Marcus Källström – trummor, bakgrundssång Klas Hägglund – elbas, hammondorgel. På Cd skivans omslag fanns även ett foto på gruppen. 

/stoncake-maj-2021.jpg

/stoncake-cd2-maj-2021.jpg

Totalt släppte gruppen 5 album och 10 singlar under perioden 1990-2007 enligt Discogs.

 

Månadens artist april 2021

Siw Malmkvist!

Vad passar bättre än att ha Siw som månadens artist i april 2021. År 1961 för 60 år sedan vann hon svenska melodifestivalen med låten "April April" tillsammans med Gunnar Wiklund. Tyvärr fick hon inte delta i finalen Eurovision Song Contest i Cannes utan där fick sitället Lill-Babs sjunga låten. Orsaken skall ha varit att hon under den svenska uttagningen glömde bort texten och började tralla, skratta och vissla.

/siw-april-2021-omslag.jpg

Omslaget här kommer från EP skivan med svenska varianten av Lucky Lips som blev "Slit och Släng" och som gavs ut fem år senare 1966. Lite intressant är att Siw fanns med i första numret av tidskriften "Idolbiblioteket" 1960 där Elvis Presley var huvudnumret med 28 sidor, sedan fanns Siw med på 4 sidor med rubriken "Swing it Siw"och därefter Sven Gösta Jonsson, samt Cliff Richard som hade hiten Lucky Lips. Cliff var sedan huvudperson i nummer två. Inte dåligt att hamna efter Elvis i denna tidskrift som idag är rätt värdefull. Nedan en idolbild från tidskriften.

/siw-malmkvist-idolbibl-just.jpg

Siw har skånska rötter och namnet Malmkvist kommer efter hennes farmor som bar namnet Hilda Malmqvist.   

Månadens artist mars 2021

Roland Cedermark!

Roland Cedermarks skivor såldes i  över 2 miljoner exemplar. Totalt gavs det ut 34 olika album LP/CD med Roland. varav jag har ett antal. Jag uppskattar hans CD album med Vackra visor som bilderna nedan är hämtade ifrån (NMGCD 932) En melodi som jag fastnat för och som han komponerat och som finns med på några album är Karibiska nätter.

/cedermark-1-mars-2021.jpg/cedermark-2-mars-2021.jpg

Roland Cedermark avled på julafton 24 december 2020. Han var född i Älvros i Härjedalen.  Vill man veta mer om Roland Cedermark finns intressant porträtt av honom i en tidskrift som Sigtunahem gav ut i december 2005. Länk finns på Vikipedia. Sitt fösta dragspel fick han som 5-åring av sin far vilket han senare sålde men så småningom köpte tillbaka. Han utbildade sig till bagare, liksom hans far och farfar. Som soloartist började han 1976 efter inspelningen av Lady be good.

Hans farfar Nils Cedermark var född Danielsson i Vedby i Skåne. Hans far var Daniel Jönsson som var skräddare. Nils lärde sig till bagare i Skåne och flyttade runt på flera platser bl a Nyköping och Stockholm innan han flyttade till Härjedalen 1889. Namnet Cedermark antog han 1882 då han var bosatt i Hammarby Stockholms län. Han blev en mycket omskriven person i samband med att han blev skjuten i Älvros valborgsmässoafton 1904, vilket 18 maj ledde till hans död.      

Månadens artist februari 2021

Lille Bror Söderlundh!

Även denna månad är det en artist med Borlängeanknytning. Lille Bror (Bror Axel) Söderlundh producerade en mängd musik under hans korta levnadstid. Mest känd kanske för sin tonsättning av Nils Ferlins dikter, som han lärde känna under sin tid på Musikkonservatoriet i Stockholm där han gick i en violinistklass. Han arbetade hårt med många uppdrag och hade en stor musikaliska spännvidd. Förutom flera av hans tonsatta visor på vinyl har jag en CD skiva med Örebro Chamber Orchestra som spelat in klassiska stycken av Lille Bror år 1994. Han var musikalisk ledare i Borlänge från 1951 samt då även ledare för Borganäskören.

/omslag-cd.jpg

Lille Bror Söderlundh var född i Kristinehamn 21 maj 1912, föräldrarna flyttade till Eda Charlottenberg i augusti 1926 där hans far fått arbete som postmästare. Lille Bror flyttar till Stockholm i oktober 1934 där han bl a studerar musik som nämnts ovan. Han gifter sig 1939 med keramikern Lisbet Jobs från Dalarna. !943 flyttar familjen till Västanvik Leksand. Lille Bror avlider i Stockholm den 23 augusti 1957 endast 45 år gammal. Han hade då uppdrag som orkesterledare på den populära Skansenkvällen och på kvällen efter en måltid hos en vän känner han sig trött och lägger sig och faller i sömn men vaknar aldrig. 

På hans fars sida kommer släkten från Värmland farfar Sven var född i Sunne och farmor Matilda i Wäse. Matildas far var riksdagsmannen Anders Andersson född 1798 och i riksdagen kallad Andersson i Öna. På hans mors sida kommer hennes föräldrar från Södermanland (Strängnäs och Mariefred). Hans morfar var fanjunkare Johan Magnus Sandell och även han avled i tidig ålder (44 år) i  hjärtförlamning enligt dödboken.

Att han arbetade mycket är nog ingen tvekan om, jag hittade för många år sedan en Korrspondanskurs i Gitarr av Lille Bror med sexton häften, av "Korrspondensinstitutet Westim & Co." Tyvärr saknas det första haftet men de övriga har jag. I bilden nedan har jag monterat i en bild som illustrerar hur man sk hålla gitarren och som finns i början av andra häftet. I ett av häftena låg välkomstbrevet från förlaget till den som köpt kursen. Under texten här lägger jag även ett urklipp på avslutningsorden från Lille Bror som han skrev i häfte sexton.

/gitarrkurs-omslag-korr.jpg

/avslutningsord.jpg

Månadens artist januari 2021

Jussi Björling!

Denna månad vill jag slå ett slag för vår största operasångare genom tiderna Jussi Björling tunasonen som förutom mästare i sång var mycket armstark och slog de flesta i armbrytning. Tyvärr läggs Jussi Björling museet ner i Borlänge för att man ska spara. Samtidigt som man anställer ny kulturchef och ger bidrag till verksamhet som inte uppfyller gällande kriterier för kulturbidrag. Känns inte bra för mig.

/man-artist-jussi-jan-2021.jpg

Denna EP skiva är den första med Jussi som gavs ut i detta format i augusti 1954. Inspelningarna är gjorda 1936 och 1937. Det finns två olika omslag, varav jag har två skivor i det omslag som visas ovan. I den ena finns en skiva tillverkad i Norge och i den andra en skiva tillverkad i Danmark. Men i det andra omslaget som finns på Internet är skivan tillverkad i Sverige men med annan ordningsföljd. I efterhand har jag upptäckt att alla varianter av 7 EBS-1 finns dokumenterade hos Jussi Björlingssällskapet genom ett otroligt dokumentationsarbete. Jag frågar vilken annan svensk artist finns på alla typer av format, stenkaka, vinyl EP i olika pressningsländer, LP, och CD varianter?? Och gå in på Jussi Björlingssällskapets hemsida så finner du en förteckning över denna otroliga musikskatt. Jussi Björlingsällskapet (jussibjorlingsallskapet.com)

/man-artist-jussi-kombi-variant-jan-2021.jpg

Månadens artist december 2020 

Orphei Drängar!

Årets sista månad vill jag slå ett slag för CD skivan som slog igenom i slutet av 1980 talet. Detta är en av de tidigare julskivorna jag köpte in julen 1991. Det är dags att börja lyssna på sin cd samling igen titta på härliga texthäften som ofta finns i originalskivor och njuta av favoritmusiken på HiFi anläggningen som jag hoppas du behållit.

/man-bild-dec-2012.jpg

Om Orphei Drängars historia kan man läsa på deras hemsida. Här kommer ett citat från första stycket lite intressant med tanke på nuvarande isolering. "Allt började 1853 – med sjukdomen kolera. En epidemi hade brutit ut och Uppsala var isolerat på grund av smittorisken. Den 30 oktober samlades några studenter i en festvåning på Gamla Torget för att lindra tristessen med sång och musik. Bland annat sjöng man Bellmans fjortonde epistel, som inleds med orden ”Hör, I Orphei Drängar, stämmen Edra strängar!”. Grunden var lagd till ett sångsällskap vars utveckling ingen hade kunnat ana.  Jag upptäcke senare att kören hade en tidg ledare som var född här i församlingen nämligen Ivar Eggert Hedenblad som övertog ledarskapet 1880. "Då var det en etablerad ensemble han hade framför sig, redo att följa den skicklige reseorganisatören på bejublade turnéer – eller sångarfärder, som var det gängse namnet – runtom i Sverige och Europa." Körledaren Hedenblad  var född 27 juli 1851 vid Bergsfrälseegendomen i Hindsnoret som tillhörde Torsång församling. Hans far var kaptenen vid Kungl. Västmanlands regemente Karl Reinhold Hedenblad född 9 september 1809 i Källviken Falun och han avled när Ivar Eggert endast var drygt 1 månad gammal den 2 september 1851 av inflammation i tunga och hals som det står i dödboken. Modern Gunborg Matilda Fahlström som även hon var född i Källviken Falun 11 november 1811 lämnade Hindsnoret med tre söner och två döttrar den 15 november 1851 och flyttade till Falun. 1856 flyttar familjen till Stockholm. År 1880 ev. redan 1878 flyttar Ivar Eggert till Uppsala där han sedan är bosatt och ogift fram till sin död 16 juni 1909 då är han 58 år. Hans död kom plötsligt och orsaken tycks vara det vi kallar stroke idag.

Månadens artist november 2020 

Rolf Roberts!

Västeråsbandet som startade på ungdomsgården i Gideonsberg där jag växte upp. Roffe spelade dragspel, Håkan gitarr och Roger trummor.  Så småningom blev de ett populärt dansband i Västerås med omnejd och spelade in några skivor på 1960 talet. Denna Ep spelades in 1966.

/rolf-roberts-november-2020.jpg

Kvicksound är en fanstatsik sajt där kan du lyssna på Rolf Roberts och många andra lokala artister från Västmanland. Missa inte att gå in på denna hemsida.

http://www.kvicksound.se/JUKEBOXRolfRoberts/Jukebox.htm

Månadens artist oktober2020 !

Anita Lindblom!

En artist som jag följt sedan jag lyssnade på Radio Nord som ung.  Hennes stora hit är givetvis "Sånt är livet" som spelats in i flera versioner och på flera språk. Jag har en singel i min vinylsamling " Spanska ögon och Minns du den sången" samt ett antal LP skivor. Därutöver några CD skivor.

/anita-lindblom-omslag-okt-2020.jpg

Boken som Anita skrev 1983 är intressant, där hittar man information om hennes liv. där hon själv berättar om sin uppväxt, sina relationer och möten med många kända personer.  

/anita-lindblom-omslag-boken-okt-2020.jpg

Anita Eleonora Lndblom som var född i Staffans församling i Gävle 14 december 1937 blev 82 år. Hon avled i Frankrike 6 september 2020. Några iaktagelser är att hon nämnde en del om sitt stjärntecken Skytten och personligheten kopplat till detta tecken för övrigt samma som jag har. Att hon som liten målade tangenter på sin mormors gamla Singer Symaskin vilken då blev piano som hon  spelade på och sjöng av hjärtats lust. Se föregående månadsbilden nr 83 där jag har en bild på en sådan symaskin. Hon var även förlovad 1960 med GunnarWiklund som var månadens artist i augusti 2018.

Månadens artist september 2020 !

Bengt Simon "Jokkmokks-Jokke" Djupbäck!

Klicka på länken till höger för att höra den fantastiska USA upplagan av Gulli- Gullan.

Skivomslaget är baksidan av EP skivan JEP 8024 med bl a Fågel i bur. Det är intressant läsning i dagens tider. Ingen var så generös som Jocke, läs och ta del.

Skivbolaget Joker Records AB har jag inte hittat någon info om men sannolikt var det Andrew Walter Kejvings musikförlag som var kopplad till detta.

/september-2020-jocke-baksida.jpg

Jag har två vinyl -EP med Jocke samt en samlings CD.

/jockmokks-jocke.jpg

Jockes uppväxt är intressant han föddes Bengt Simon Johansson den 25 maj 1915 i Djupbäcken i Jokkmokks församling. ( I flera handlingar anges födelsedatutum till 20 juni 1915 men det är korrigerat i födelseboken) Han är yngsta barnet i en syskonkara på elva barn.  Modern avlider när han 9 år och fadern när han är 15 år. Jobbar som ung som jordbruksarbetare och flyttar 1939 till Jämtland och är då banarbetare vid SJ och bosatt i Östersund. Gifter sig 1939-09-02 med Hildur Linnea Jerndahl född 1908-09-27 i Jokkmock. Gör militärtjänst i Boden A8 1942-1943. Efternamnet Djupbäck tar han någon gång mellan 1970-1975. Flyttar till Nacka på 1980 talet där han avlider 1998-06-15 med namnet Djupbäck, Bengt S Jokkmocks-Jocke.  

Jokkmokks Jokkes museum finns i Porsi  - 4,5 km från Vuollerim https://www.jokkmokk.se/uppleva-gora/Friluftsliv/sommarens-utflyktsmal/jokkmokks-jokkes-museum/

Månadens artist augusti 2020 !

Thore Skogman!

En otroligt produktiv låtskrivare med över 1300 låtar registrerade på STIM. Men Penninggaloppen är en Norsk visa av  Sandbeck som fick svensk text av Olrog och Norlén och spelades in för 60 år sedan med Thore och Arvid Sundins orkester.  En tänkbar visa lika aktuell idag som för 60 år sedan när jag spelade in den på min rullbandspelare.

/augusti-2020-skogman-1.jpg

Mina minnen av Thore är att jag engagerade honom på en EIS festival i Enköping i slutet av 1960 talet samt att jag såg han spela fotboll med Hallstahammars SK mot Enköpings SK på Enavallen. Thore spelade center på topp. Finns givetvis mycket information om honom på Wikipedia. 

Här kommer  lite släktforskarinfo som komplettering. Han föddes som Elov Lars-Tore av föräldrarna Gustav Elov Skogman och Inez Hilda Sofia Karlsson som båda var födda Svedvi Västmanland år 1906. Svedvi socken, finns i nordöstra delen av nuvarande Hallstahammars kommun.  Thores anor är från Västmanland. Thores farfarsfar Carl Gustav hette ursprungligen Gustafsson men tog namnet Skogman då han var skogvaktare så det kanske var däför han valde detta namn. Hans födelsedatum tycks ha blivit fel i senare kyrkobokföring då han ursprungligen finns i födelseboken i Dingtuna 1833-04-13. Thores morfar var född i Irsta och mormor i Berg församling som är en del av nuvarande Hallstahammar.

Månadens artist juli 2020 !

Bengt Pegefelt.

Musikläraren från Borlänge som skrev Köppäbävisan!.

För 40 år sedan skrev han denna slagdänga som blev stor hit!

Åter i ropet med en ny text och ska eventuellt ges ut i denna version av Bert Karlsson.

/man-artist-juli-20.jpg

Månadens artist juni 2020 !

 Gurli Maria Bergström, eller mer känd som Kai Gullmar!

Som kvinnlig schlagerkompositör var Kai Gullmar en av de första i Sverige. Sammanlagt skrev hon cirka 500 schlagermelodier. 2018 invaldes hon i Swedish Music Hall of Fame.

/kai-gullmar-vanerborgs-storband.jpg

Här är en Kai Gullmar LP som jag har med Vänersborgs storband och Göran Ringbom och Björn Johansson som sångare.

Finns mycket spännade information om Kai Gullmar på Wikepedia som var en ovanlig kvinna vid denna tidsperiodhttps://sv.wikipedia.org/wiki/Kai_Gullmar

Gurli Maria var född i Sundsvall 1905-04-02 och hennes föräldrar var Karl Johan Petrus Bergström född i Sundsvall 1874-09-20  och Lydia Maria Lax född i Tjellmo Lindköping 1878-02-17. Hon flyttade till Stockholm 1928.

Månadens artist maj 2020 !
Kenny Rogers en av USA:s mest uppskattade och prisade countryartister.
Här på omslaget till min vinylsingel Islands in the Stream där han sjuger duett med Dolly Parton. En storsäljare

/kenny-rogers-2020maj.jpg

Kenneth Donald "Kenny" Rogers, var född 21 augusti 1938 i Houston i Texas. Han var mycket framgånsrik och hade ett stort antal singlar som nummer 1 på Billboard Hot Country Songs, invald i Countryns ”Hall of Fame”, och har vunnit tre Grammys.
Han avled 20 mars 2020 och blev 81 år.

Månadens artist april 2020 !
Jörgen Ingmann !
Dansk gittarist som man lyssnade på för 60 år sedan!
Apache var en häftig låt!

/jorgen-ingmann.jpg

Jörgen Ingman var född i Köpenhamn 26 april 1925. Denna ep skiva som finns i min vinylsamling gavs ut i april 1961.
Han medverkade i Sven Asmundsens orkester 1945-1958. Han vann Eurovisionsfestivalen 1963 med sin fru Grethe med låten "Dansevise".
Han avled 21 mars 2015 och blev 95 år.

Månadens artist mars 2020 !
Ola Magnell !
Har ingen vinyl med Ola men däremot 2 cd-album. Varav den ena är en samlings cd med hans låtar 74-87.

/ola-magnell.jpg

Bilden kommer från cd omslaget från min andra cd "Förlovat Land" från 1993. Fotograf av bilderna på omslaget är Mattias Edwall.
Hans födelsenamn var Nils Olaus Lennart Karl Petersson, det var hans mor som hade födelsenamnet Magnell. Morfar hette Karl Johannes Magnell och var organist och folkskollärare. Född i Ambjörnarp i Älvsborgs län. Faniljen flyttade 1911 till Okome i Hallands län där morfar avled 1924 i en hjärtåkomma.
Ola Magnell avled 6 februari 2020.
Jag uppskattar mest hans tidigare låtar som Cliff och Nya perspektv.

Månadens artist februari 2020 !
Bo Winberg sologitarrist och sångare i The Spotnicks.
Den här gången blir det ett CD omslag med en skiva som gavs ut 1992 med Bo Winberg av RCA BMG. Boken om Spotnics där en CD skiva med lunchmusik från Sveriges Radio fanns med har jag samt även samt någon LP "Spotnics i Japan".

/spotnics-bo-winberg.jpg

Bo Winberg avled den 3 januari 2020 i Göteborg.
Hans farfar Martin Winberg var skräddare och hans far Fredrik Richter Winberg hade skrädderi och herrekiperingsaffär i Göteborg. Richter hette hans farmor som var född i Höör i Skåne. Senare växte han upp hos sin mor.
Jag hade fördelen att se Spotnics live i Sala folkets park på 1960 talet.
En komplettering. 2004 kom boken om The Spotnics, de första 45 åren av Lars Åkerström. En specialinspelad CD skiva medföljer. Här finns en raritet.

Månadens artist januari 2020 Marie Fredriksson!
Omslaget är från den enda vinylsingel som jag har med henne då hon ingår i Roxette.
Skivan Joyride är från 1991.

/omslag-roxette-jan-2020.jpg

Jag har däremot cd skivor med Roxette och Marie Fredriksson.
En duktig sångerska och artist som inte längre finns i livet.
Är man intresserad av släktforskning kan man hitta information om hennes skånska anor via sidan släktingar.se där hennes anor finns http://blogg.slaktingar.se/marie-fredrikssons-skanska-forfader/.
Gert Pålsson har forskat kring hennes anor enligt uppgift i Anbytarforum.

Månadens artist december 2019 Orup!

Hans Thomas Eriksson är sent novemberbarn som jag. Han har nyligen fyllt 61 år.
För 30 år sedan 1989 kom singeln MB (Mercedez Benz).

/orup-mb-korr-2.jpg

Om omslaget: /orup-mb-korr-3.jpg

Lite om Orups anor: Hans farfar var född i Länna Södermanland och farmor var född i Helgum i Västernorrland, hans morfar var född i Sundsvall och mormor i Högsjö Västernorrland.

Lite kuriosa om Mercedez Benz och mitt arbete med Rämenloppens historia
Per Viktor Widengrens Mercedes Benz SSK år 1931 som han startade med på Rämen är monterad i bilden på omslaget ovan. P.V. Wdengren tvingades bryta efter 3 varv p.g.a. växellådsfel. Han hade dock snabbaste varvtiden i tävlingen.

Månadens artist november 2019 Anders Börje !

Anders Börje är artistnamnet, hans riktiga namn var Börje Vilhelm Napoleon Andersson. Han föddes i Stockholm 14 mars 1920. Han slog igenom med "Två små röda rosor" 1942.

/anders-borje.jpg

Denna EP skiva som jag har är från 1957 där denna schlager finns med. Han gjorde många skivinspelningar såväl 78 som 45 varvare och medverkade även i ett antal filmer.
Hans far var född i Stockholm, men farfar och farmor kom från Uppland liksom hans mor och hennes föräldrar. Anders Börje avled mars 1982 och blev 62 år.

Månadens artist oktober 2019 The Beatles!

/man-bild-okt-2019-the-beatles.jpg

Presentation överflödig. Alltid aktuella med nyutgivningar.
Denna singel spelades in 1966 och inköptes på Åhlen & Holm för 6 kr 50 öre. Värde enligt nostalgipalatset ca 400 kr idag. Med ränta på ränta är avkastningen över 10% årligen.
I toppskick fortfarande och en riktig bra bild på omslaget av gruppen!

Månadens artist september 2019 Owe Thörnqvist !

Nu 90 år och fortfarande aktiv som artist !!!
Omslaget " Hiten Loppan" som gavs ut 1960 med "Hjalmar Bergström, Hårda Bud och Vänervisa" som övriga låtar

/loppan.jpg

Karl-Gustav Ove Törnqvist, född 12 mars 1929 i Uppsala. Namnet Törnqvist togs av hans farfarsfar Bengt Ersson Törnqvist någon gång mellan 1856-1859. Han var född i Morkarla Uppsala län 1831 och hade arbete som gruvarbetare i Dannemora gruva.
Owe har försett oss med otroligt många slagdängor genom åren.

Månadens artist augusti 2019 Glenn Miller !

/glenn-miller-story.jpg
För 80 år sedan 1 augusti 1939 spelade Glenn Miller in "In the mood".
Här omslaget från den amerikanska filmen "Glenn Miller" story som hade premiär 1954 10 år efter hans död.

Glenn Miller var Född 1 mars 1904 Clarinda, Iowa, USA död (troligen) 15 december 1944 över Engelska kanalen, var en amerikansk trombonist, jazzmusiker och orkesterledare.
Orkesterns sound är helt ljuvligt, hade en fördiginspelat rullband (demo) med " Chattanooga Choo Choo" (inspelning från 1941) som jag tyckte var fantastisk ljudupplevelse när jag var tonåring. Dansa till storband som spelade "In the mood" i Västerås Parkrotunda var häftigt som 15 åring!!!
Kolla Nostalgifliken ser du både rullbandspelare och parkrotundan i Västerås!

Månadens artist juli 2019 "Cacka" Israelsson !

/cacka-israelsson.jpg

Karl-Erik "Cacka" Israelsson född 23 augusti 1929 i Stockholm var friidrottare med SM i Längdhopp och SM i 110 m häck. Deltog i OS i Helsingfors 1952. Han gjorde debut i radio i början av 1950-talet och gav därefter ut sin första skiva samma år. Största framgång fick "Cacka" med Gamle Svarten som spelades in 1954. Omslaget är från en inspelning 1962. "Cacka" avled i Uppsala 10 januari 2013.
Cacka har viss Dalaanknytning då hans far var muraren Erik Severus Israelsson född 1899-06-09 i Folkärna Dalarna. Där var hans farfar Johan Severus Israelsson handlanden i Mesta Folkärna år 1899. Hans farmor var kakelugnsmakardottern Emma Carolina Högberg född 1874-02-02 i By Dalarna.

Månadens artist juni 2019 Doris Day!

/doris-day.jpg

Doris Mary Ann Kappelhoff som var hennes ursprungliga namn var född den 3 april 1922. Hon avled 13 maj 2019 i Carmel Valley i Monterey County, Kalifornien. Även hon finns i min EP samling med skivan "Everybody loves a lover" vilken släpptes 1958. Övriga spår på denna EP är Walk a Chalk Line, Instant Love, Whad' Ja Put in That Kiss.

Månadens artist maj 2019 Paul Anka !


/paul-anka.jpg

För 60 år sedan turnerade Paul Anka i Sverige efter att ha fått en stor hit med "Diana som såldes i 8,5 milj exemplar varav över 120 000 i Sverige. Nummer två "best-selling record ever" efter "White Christmas" med Bing Crosby.
Jag såg han live i Västerås folkets park vilket var en häftig upplevelse för en 14-årig grabb.

Månadens artist april 2019 Ainbusk singers!
"Älska mej" baksida vinylsingelkonvolut 1991


/alska-mig-baksida.jpg

En av mina sena vinylsinglar som gavs ut 1991 på Mono Music med Ainbusk singers Sid A (Marie Nilsson o Benny Andersson m.fl) ur föreställningen "More Amore")
Sid B Tommy Broström Ainbusk Singers "En låt som denna"
Har även vinylsingeln "Lassie" från samma föreställning som gavs ut 1990.

Månadens artist Björn Skifs mars 2019!
En discovariant i min singelsamling av stor säljaren Hooked on a feeling vilken gavs ut 1990


/bjorn-skifs-mars-2019-just.jpg

En mångsidig artist från Vansbro med stora framgångar.
Björn Skifs har anor på sin morfar sida i Nås Finnmark där även jag har anor på min morfars sida.

Månadens artist februari 2019 Totte Wallin !
För 40 år sedan 1979 spelade "Enköpingssonen" in "Morronpasset och Ryska Posten".
Många av oss 40-talister har kanske lekt Ryska Posten när vi växte upp på 50-talet


/totte-wallin.jpg

En annan låt som är är lite skoj för en f.d. Enköpingsbo och dagpendlare med tåg på 1970 talet är Enköpingståge' som han släppte 1978 i ett album med samma namn.
Lars Torsten Wallin är -52:a lite yngre än mig.
Hans farfarsfar hade namnet Johan Olof Wallin, samma namn som den kände psalmdiktaren som föddes år 1779 för 240 år sedan i Yttre Skomsarby Stora Tuna som endast är ett par km från där jag bor.
Men Tottes farfarsfar var skräddare och född 1851 i Himmeta Västmanland.
Till Enköping kom hans farfar Johan Gotthard Wallin 1915.

Månadens artist januari 2019 Tommy Körberg!

För 50 år sedan sjung han in "Drömmen om Elin" Carl Jularbos hitmelodi som Peter Himmelstrand textsatte och Tommy sjöng in. 1970 kom den in på Svensktoppens lista i åtta veckor. Melodin hette från början Borgholmsvalsen och komponerades av en öländsk spelman vid namn Olaus Nilsson. Sen gjorde Calle Jularbo en lätt bearbetning av den och döpte om den till Drömmen om Elin. * enl Åke Catos blogg.i 2019 Tommy Körberg!

/drommen-om-elin-tommy-korberg-2.jpg

Elin var den unga flickan Calle Jularbo mötte i Norra Finnskoga och blev förälskad i. Elin dog ung i TBC och som Jularbo aldrig hann återse. Sant eller inte, svårt att veta men historien spelas på sommarteater i Dalsland vid Vinnsäters hembygdsgård, Färgelanda kommun. Melodin har även varit med i ett antal filmer.
Tommy Körberg har även koppling till Enköping som jag också har kopplingar till. Efter avslutad skolgång bildade han gruppen Bootleggers i Enköping som senare bytte namn till Maniacs och där han tillsammans med Michael Johansson hamnade på den svenska topplistan med Somebody's Taken Maria Away som Tom & Mick & Maniacs från år 1967.
Tommy som är född 1948 är en intressant årgång för i år 2019 kommer man åt bl. a födelseböckerna för alla födda det året, så där kan man titta på vad som står där om man är intresserad och född 1948 och tidigare.

Månadens artist december 2018 Jan Malmsjö!

Jan Malmsjö 86 år ska vara med i Melodifestivalen 2019 !!
År 1979 spelade han in det årets vinnare "Hallelulja" Israels bidrag samt på baksidan Spaniens bidrag på svenska "Hela världen behöver en sång" samt Englands bidrag "Mary-Ann".

/jan-malmsjo-hallelulja-1979.jpg

Jan är en duktig skådespelare och en riktig sång och dansman. Han har skånska rötter på pappan och mammans sida.

 

Månadens artist november 2018 Jan Johansson!

/jazz-pa-svenska.jpg

 

Jan Johansson pianist Jazzmusiker, kompositör och arrangör avled tragiskt i en trafikolycka för 50 år sedan 9 november 1968. Han girade med sin personbil över mittlinjen och kolliderade med en SJ buss på E4 norr om Turebergs trafikplats i Sollentuna.

Detta är en Ep inspelad 1961 som jag har i min samling, spåret De sålde sina hemman "Emigrantvisan" blev vald till 1961 års bästa jazzinspelning i Orkesterjournalens kritikeromröstning.

Jan Johansson var född i Söderala 16 september 1931,Gävleborgs län Hälsingland.

Hans far var Valter August Johansson född 24 augusti 1898 i Enånger och hans mor Ingeborg Persson född 28 juli 1898 i Norrala.

Månadens artist Oktober 2018 Hootenanny Singers!

/enkpoing-konsert-1968-2.jpg

Sånggruppen Hootenanny Singers som jag såg och hörde live för cirka 50 år sedan i Enköping i denna gamla gymnastiklokal nedanför kyrkan (Ingången ses på bilden nedan tillsammans med omslaget på en ep-skiva som jag har i min samling).

Från vänster på skivomslaget: Hansi Schwarz, Johan Karlberg, Björn Ulvaeus och Tonny Roth.

Under 1960-talet var Hootenanny Singers oerhört populära i Sverige. De gjorde 168 spelningar i folkparkerna på en sommar. Hootenanny Singers hade sammanlagt 40 låtar på Svensktoppen.

Månadens artist September 2018  "Madonna" som nyligen fyllt 60 år !

/madonna-holiday.jpg

Holiday var hennes tredje singel från debutalbumet Madonna  vilken gavs ut 7 september 1983. Har 14 vinylsinglar av Madonna i min samling.

Född 16 augusti 1958 i Michigan USA under namnet Madonna  Louise Veronica Ciccone. 

Månadens artist Augusti 2018 Gunnar Viklund !

För 50 år sedan 1968 hade han denna skiva på "svensktoppen"!

 /gunnar-viklund.jpg

Född 17 augusti 1935 i Luleå. Utsågs 1961 till sveriges populäraste sångare. 37 låtar på svensktoppen.

Aktiv som artist 1953-1978. Blev 54 år gammal.

Månadens artist Juli 2018 Lily Berglund!


/lilly-berglund-roster-i-radio-ny-korr.jpg

90 års jubileum 2018!

Lilly Linnea Berglund Wilhelmsson, född 21 juli 1928 i Kvarnsveden Stora Tuna.

Debuterade redan som 11-åring i Kvarnsvedens nyårsrevy. 1943 vann hon tävlingen Borlänges jazzsångerska  och började sjunga med Union-orkestern i staden. Hennes allra största skivsuccé var "Vita syrener" (1957–1958), som såldes i närmare 70 000 exemplar. Det var den mest köpta svenska skivan under våren och sommaren 1958 och den nådde som bäst en andraplats på branschtidningen Show Business försäljningslista.1957–1958 var Lily Berglund också ett populärt namn i radio med programmet Refrängen där hon tillsammans med Per Lindqvist och Gastarna sjöng dåtidens örhängen. Lily Berglund avled 15 augusti 2010 i Stockholm. 

Månadens artist Juni 2018 Birgit Nilsson!

100 års jubileum 2018!

/birgit-nislsson-juni-2018.jpg

Tillhör en av de största gestalterna inom operavärlden.

Detta blev jag medveten om i november 1994 då jag och min hustru satt på ett tåg som då stod stilla mitt i natten i Klamath Falls Oregon. Vi var på väg som enda svenskar på tåget från Olympia till Anaheim då en konduktör kom och väckte oss och frågade om vi var från Sverige: Vi svarade ja och undrade om något allvarligt hänt. Då frågade han om vi kände till Birgit Nilsson den berömda operasångaren som han beundrade. Då insåg vi hennes storhet  i världen.

Månadens artist Maj 2018 Barbro Svensson!

Min enda singel med Lill Babs. Är du kär i mej ännu Klas-Göran? skriven av Stikkan Anderson, sjung hon 1959 på skiva (Karusell K 307). Skivan såldes i mer än 125 000 exemplar och blev hennes första guldskiva.

/lill-babs-manadens-artist-.jpg

Barbro Margareta Svensson född 1938-03-09  i Järvsö Hälsingland, hennes pappa var född Borgsjö Medelpad och mamman med flicknamnet Brolin var född i Järvsö. 

Barbro avled 3 april 2018 i Stockholm.

Månadens artist April 2018 Jerry Williams!

För 30 år sedan år 1988  spelade denna rockikon in singelversionen av "Did I tell you"  En vinylsingel i min ägo.

/jerry-1988.jpg

Han avled i mars 2018.

"Jerry Williams" eller som han hette Sven-Erik Fernström var född 15 april 1942 i Solna.

Mer okänt är att hans ursprungliga födelsenamn i folkbokföringen var Sven-Erik Vannberg som han under 1950 talet bytte till Fernström. Hans mor bar soldatnamnet Blank efter hennes morsmorsfar som var född i Rättvik. Hans mormor var född i Voxna där även Jussi Björlings farfar  var född.

Månadens artist Mars 2018 Claes-Göran Hederström!

För 50 år sedan i mars 1968 vann Claes-Göran Hederström melodifestivalen med låten "Det börjar verka kärlek banne mej".  En singel i min ägo.

Då följde jag alltid melodifestivalen och spelade in låtarna på min bandspelare.

/claes-g-hedenstrom.jpg

Claes-Göran är född  20 oktober 1945 i Solna och bor i Norköping.

Har en egen hemsida där man kan ta del av hans artistliv från genombrottet och framåt i tiden.

http://claesgoranhederstrom.com/index.html

Som släktforskare är man förstås nyfiken på varifrån Hederström har sina anor. Hans farfar var läkaren Ernst Theodor Hederström född 1868 i Sövestad Skåne, farmor Nancy Birch-Jensen född 1884 i Billberga Skåne, morfar var Oskar Löwencrantz född 1883 i Hållsjö Jämtland  och mormor Olga Nilsson född 1894 i Misterhult Kalmar län.

Månadens artist februari 2018 Fats Domino!

Fats Domino föddes för 90 år sedan 26 februari 1928.

/fats-domino.jpg

Bilden kommer från en remastrad  dubbelvinyl med 40 greatest-hits.

Fats Domino avled 24 oktober 2017 (89 år) i Harvey Louisiana.

En intressant musiker som jag uppskattar.

Om honom kan du läsa om du klickar på denna länk.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Fats_Domino