Månadens Bild

Här finns månadens bild som publicerats.

 

Först kommer månadens bilder med senaste bilden först.

Månadens bild nr 94 augusti 2021.

Veteranbilar är roligt, på Torsångs hembyggdsgård har nyligen samlats ett antal Volkswagen ägare för att visa upp sina luftkylda fordon och umgås. Själv har jag haft två VW bubblor en 1303 S som jag köpte ny samt en Typ 1 årsmodell 1961 liknande den på bilden nedan.

/manadsbild-aug-2021.jpg

Lite kuriosa om mina första kontakter med VW bilar: Första gången jag åkte i en sådan var när min pappas kusin kriminalpolisen Nils-Erik Almqvist besökte oss i Irsta i början på 1950- talet. Jag fick då åka med i hans vita VW upp för Klinta backe till kiosken som fanns där. Nästa händelse var när jag 1957 besökte min mamma på Alvenius nybyggda anläggning på kopparbergsvägen i Västerås där hon jobbade som vikarie i telefonväxeln som fanns i utställningshallen. Där fanns nya fina VW bilar som jag provsatte. Mamma nu 101 år har kvar sitt intyg från anställningen.

Månadens bild nr 93 juli 2021.

En gammal bild från min pappa när han och hans kamrater i KK9 (kamratklubben nio, de var 9 st i klubben som fanns i Örebro) var ute och seglade och hade en vevgrammofon av typ Columbia som de lyssnade på stenkakor på när de gjorde strandhugg. Bilden är tagen omkring 1930. Båten som min pappa ordnat ett avbetalningsköp med av skodirektören Nils Palmborg hette "Takara" den hade varit utställningsbåt i Helsingfors 1918.

/man-bild-juli-2021.jpg

Nu har jag en sådan grammofon själv och några stenkakor. Grammofonen jag har är en Columbia Viva Tonal Grafonola Model 112 som tillverkades från 1928 till mitten på 1930 talet. Fungerar fortfarande, en stark motor som drivs av en fjäder som vevas upp. Har många egna minnen av en sådan grammofon som min pappas faster Elsa hade vid sin sommarstuga i Stockholms skärgård som jag spelade "Adress Rosenhill" på i början av 1950 talet.

/vevgrammofon-1.jpg

/vevgrammofon-2.jpg

Månadens bild nr 92 juni 2021.

Nu blommar äppelträdet som min pappa satte 1980. Ett oranieträd som gett otroligt med frukt under många år. Min pappa sa att man ska gräva en stor grop och ta vara på grästuvan överst. Den vänder man sedan upp och ner och lägger i botten på gropen. Sedan sätter man trädet och fyller gropen med matjord.

/man-bild-juni-2021.jpg

Månadens bild nr 91 maj 2021.

Dags att ta fram sin Mc-scooter och ta en försommartur i närområdet. Efter denna långa kalla vår längtar man efter lite värme. Nu har man också sopat bort all sand och grus på vägarana i vårt område vilket är ett trevligt vårtecken.

/man-bild-maj-2021.jpg

Månadens bild (er) nr 90 april 2021.

Torsångs gamla skolbyggnader som står och förfaller i Torsång invid kyrkan. 2017 invigdes en ny skola i Torsång på en annan plats i orten. De gamla skolorna tre stycken med olika ålder står och förfaller och kummunen agerar inte utan väntar på en fördjupad översiktsplan över Runn området. Tar sannolikt ett antal år innan man vet vad man ska göra med dessa och vad som i framtiden kommer att pryda landskapsbilden vid den vackra kyrkan. Trist tycker jag då denna plats är ett uppskattat turistmål i Dalarna.

/torsangs-adsta-skola.jpg

/torsangs-nast-aldsta-skola.jpg

/torsangs-forskola.jpg

Månadens bild nr 89 mars 2021. 

Dags att ta fram cykeln nu när snön försvunnit, tog min första cykeltur 28 februari 2021 gick lite trögt i motvinden, men det kändes skönt efteråt. Den här bilden visar två skeppshultscyklar special som jag fotade på våren 2018 framför en butik i Blekinge. Den som äger herrcykeln pratade jag med och det visade sig att han var gammal tävlingscyklist som deltagit i SM tävlingen i Borlänge 1968. Han heter Göran Andersson och tävlade 1968 mot bl a Fåglumsbröderna.

/man-bild-mars-2021.jpg

 Här är ett vykort från denna tävling.

/borlange-cykel-sm-1968-1.jpg

Månadens bild nr 88 februari 2021. 

Månadens bild i februari är tagen på vår postbil som fortfarande dagligen kommer med post i våra lådor. Det fungerar för det mesta mycket bra och lantbrevbäraren gör ett bra och uppskattat jobb. Post Nord aviserar dock om varannandags utdelning i hela landet under en tvåårsperiod. Börjar i Skåne 1 februari i år. Vårt postnummerområde ingår i Fas 2 sista delen så ytterligare i ca 2 år får vi posten dagligen.

/februari-2021-man-bild.jpg

Månadens bild nr 87 januari 2021. 

Årets första månadsbild är tagen för 20 år sedan då jag var ute för att lära mig hur man praktiskt lägger ut en trafikmätningspunkt för att mäta årsdygnstrafik på det statliga vägnätet. Denna mätpunkt samt fler hundra ytterligare sådana ligger sedan som underlag för att ta fram förändringar i trafikarbetet på vägnätet. Hur det förändras över tid kan du se i min statistik  som finns på hemsidan. Bilden är tagen i Sollefteåtrakten.

/man-bild-jan-2021-trafikmatningsuppdrag.jpg

Månadens bild nr 86 december2020. 

Årets sista månadsbild visar en av Sveriges vackraste fotbollsplaner. Anläggningen var i final i tävlingen Sveriges finaste idrottsplatser 2020. Det är nog sista året vi ser en bild på denna anläggning. Ornäs BK som varit ett framgångsrikt damlag i fotboll och spelade i allsvenskan 1999 och som efter nedgång och upphörande, återstartade lagen igen 2011 och har haft denna anläggning som hemmaborg under alla år men nu upphör klubben och infölivas med IK Brage vilket sannolikt har koppling till förslaget att det ska byggas bostäder där anläggningen ligger. Ett förslag till detaljplan finns vilken många protesterat emot. 

/img_0193.jpg

Månadens bild nr 85 november2020. 

Fickur är trevliga saker. Påminner om svunna tider där det var en stor uppoffring att spara ihop till en dylik tingest.  Longines Watches är ett företag med historiska anor som har koll på alla levererade ur från 1800 talet och framåt. I sin skriftliga förteckning kan man få veta när uret leverades från företaget.

/mina-aldre-fickur.jpg

Månadens bild nr 84 oktober 2020. 

En vykortsbild från Borlänge med  AB. CT. H Ericsons affär i förgrunden. Den 15 oktober släpptes boken om CTH hatt och mössfrabrik med titeln "Mössor och Människor" .

/borlange-cth-affaren-oktober-2020.jpg

Jag hoppas många köper boken och stöttar de som satsat pengar och tålmodigt arbete för att berätta om den kvinnoindustri började 1885  och som präglat Borlänges arbetarhistoria. Jag har som släktforskarintresserad haft förmånen att få hjälpa författaren Ann-Louise Ebberstein med lite underlag till denna bok. Vill du köpa boken kontakta Ann-Louise via e-post annlouise.ebberstein@gmail.com

Månadens bild nr 83 september 2020.

 En bild på en vacker Singer symaskin som är 100 år 2020. Symaskinen tillverkades i Clydebank Scotland mellan januari och juni 1920. Om man har tillverkningsnumret kan man gå och se var och när den tillverkades via International Sewing Machine Collectors' Society and Singer Sewing Machine Serial Number Database  

http://ismacs.net/singer_sewing_machine_company/serial-numbers/singer-f-series-serial-numbers.html

Där kan man se att detta serienummer som börjar med bokstaven F och detta serienummer tillverkades i 50000 ex första halvåret 1920. När den inköptes vet jag inte men den fanns i bouppteckningen efter Elsa Jansson i Rönna Biskopskulla Uppsala län, 1974. Hennes stuga där maskinen användes finns på månadsbild nr 7 2014.

/man-bild-september-2020.jpg

Månadens bild nr 82 Augusti 2020. 

En bild på en snigel som kommit fram efter en regnig natt. Bilden är tagen vid Kungsgårdens äldreboende i Enköping. 

/snigel-augusti-2020.jpg

Månadens bild nr 81 Juli 2020. 

En bild från Uvbergsviken med mängder av badande sommaren 2020 trots Corona. Jag  är glad att badet nu får vara kvar utan bebyggelse i närheten !

/man-bild-juli-20.jpg

Månadens bild nr 80  Juni 2020. 

Denna månad kommer jag att visa en bild på  min mor Gurli Viktoria Gelin som fyller 100 år den 15 juni 2020! Hon är därmed den äldsta personen i mitt släktträd ingen har uppnått en så hög ålder tidigare i min släkt.

/gurli-16-ar-infogat-5-ar-just.jpg

På bilden är Gurli 16 år och på den infällda bilden är hon 5 år.

Hon föddes i Västerås och har bott där sen stor del av sitt liv. Bosatt i Enköping under  -60.-70 och 80 talet. Gurli gick först i Hergärdsskolan, klassfoto finns från 1928 gick sedan i Västerås Flickskola vid  Oxbacken. Började arbeta som telefonist på Televerket i Västerås, har jobbat i affär i olika branscher under många år. Konstnärligt begåvad har tecknat och målat från barndom upp till 90 års ålder. Duktig på att sy och brodera och på mycket annat.

/gurli-100-9-komp.jpg

 

Månadens bild nr 79 Maj 2020.

I maj 2006 lanserade man den nya bron över Dalälven i Torsång. Nu finns Torsångs färje och brohistoria dokumenterad av mig i en skrift som omfattar tiden från 1600- talet till 2019.

/brolansering-maj-2006.jpg

Månadens bild nr 78 April 2020.


Fotbollspremiär på Kvarnsvedens IP april 2016.

I år får man vänta på premiären till sommaren. Inget man upplevt tidigare i sitt liv.

/fotboll-i-april.jpg

Månadens bild nr 77 Mars 1920.

En marsbild som visar stranden vid Prästtjärn i Torsång.

/man-bild-mars-2020.jpg

Månadens bild nr 76 Februari 2020.

För 100 år sedan på Stockholms gator en lättskött s. k .motor-scooter. Från Almanacka 1920. ”Inget nytt under solen” Uttrycket syftar på att allt upprepar sig, det vi tror oss ha kommit på är ofta en upprepning av vad någon annan tänkt eller gjort.

/scooter-2.jpg

 

Månadens bild nr 75 Januari 2020

Under många år fanns denna lilla häst stående i Tylla när man passerat gamla bron "Spången" från Ornäshållet över Dalälven i Torsång. Tyckte det var en fin upplevelse.

/hasten-vid-torsangsbron.jpg

Månadens bild nr 74

December 2019 Uvbergsviken ligger kvar på förstasidan tills vidare.

/uvbergsviken-december-man-bild.jpg

 

Månadens bild nr 73 november 2019.


Denna bild togs av min hustru i november 1994 = 25 år sedan då vi var i Seattle för att leta efter min mors släktingar. Det blev starten på mitt stora intresse för släktforskning.

/seattle-usa-nov-1994.jpg

Månadens bild nr 72 oktober 2019.


En sen höstbild på Torsångarens hemmahamn.

/manadsbild-okt-2019-mot-kyrkan-2.jpg

En plats som alltid kommer att vara förknippad med Kjell Torsångar`n Eriksson.

Månadens bild nr 71 september 2019.


Vädkorsen i entrén på Domnarvsvallen 2019 !

/sept-2019-just.jpg

Det går bra för Brage nu! Deras hemmaarena är "Domnarvsvallen" som invigdes 1925.
Samma år bildades IK Brage.
Frågan om dessa vändkors fanns då ? Företaget som tillverkade dessa Bohus Mekaniska Verkstads AB i Göteborg tycks ha gjort kvalitetsprodukter då dessa fungerar fortfarande. Bohus Mekaniska Verkstad som anlades år 1876 under namn af Carlslunds Gjuteri och Maskinverkstad, år 1882 övertog Bohus Mek. Verkstads Aktiebolag rörelsen.
Jag undrar hur många personer som passerat genom dessa ?

Månadens bild nr 70 augusti 2019

/volvo-amason-augusti-19.jpg

En röd Volvo Amazon var bilen som jag tog mitt körkort på 17 januari 1963.
B18 motor och 4-vxl-manuell + överväxel(M41) Stig Rollnes bilskola i Västerås.

Månadens bild nr 69 juli 2019.


Birgit Nilssons barndomshem i Skåne, som nu är museum.

/birgit-nilssons-barndomshem-i-skane.jpg

Månadens bild nr 68 juni 2019.


Stora Tuna Kyrka fyller 550 år 2019! Här är en bild från 1904, 115 år sedan, så här såg det ut då innan det nya tornet återuppbygdes.

/stora-tuna-kyrka-1904.jpg

Månadens bild nr 67 maj 2019

"Puch Maxi Kick"

/puch-maxi-bild-hg.jpg

"Älskade mopeder" här är en egenkomponerad bild på detta trevliga fordon.
Det finns mycket fakta om Puch Maxi på denna hemsida http://www.puch-hobby.se/

Månadens bild nr 66 maj 2019

"Farfarsfars kolonistuga i Örebro. Den målade Ragnar Ek av från ett gammalt fotografi."

/p1010369.jpg

Här ses Norra Vattentornet i bakgrunden. Koloniområdet låg vid Alkärret på 1920 talet.
Ragnar Ek var född 22/8 1897 i Haraker. Han arbetade på Svenska Metallverken i Västerås där min pappa arbetade på 1940 talet. Han var en duktig målare och försörjde sig genom att på beställning måla tavlor, bilder till broschyrer och födelseuppvaktningar, etc. Ragnar Ek avled 15 /11 1962 I Västerås,

Månadens bild nr 65 mars 2019

"En hemgjord födelsedagstårta, som blev både vacker och god"

/mars2019-manbild.jpg

Månadens bild nr 64 Februari 2019

Kul i "Plättbacken"

/bild-feb-19.jpg

Månadens bild nr 63 januari 2019.

En hackspett som jobbar i trädet.

/man-bild-jan-2019.jpg

Månadens bild nr 62 december 2018. 

Stora Tuna Prostgård i vinterskrud.

/stora-tuna-prostgard-i-vinterskrud.jpg

Månadens bild nr 61 november 2018.

En gammal konduktörsväska såg jag att försäljaren hade på en marknad i Borlänge, sådana hade busskonduktören när jag var liten.

/man-bild-nov-2018.jpg

Månadens bild nr 60 oktober 2018.

Nordea har flyttat sitt huvudkontor till grannlandet Finland men bankkontoret i Borlänge finns ännu kvar. Frågan är hur länge?

/man-bild-okt-2018-nordea.jpg

Månadens bild nr 59 september 2018.

Stjernsunds slott utanför Askersund som slottet uppfördes av Olof Burén som senare adlades till Burenstam. En släktforskargåta som jag ej löst är om han kan ha en koppling till min farfars farmor. Ett DNA av någon ättling kanske skulle kunna ge svar på frågan.

/p1010661.jpg

Månadens bild nr 58 augusti 2018.

"Kiosken vid Tunavägen som snart naturen tagit tillbaka. Hur länge blir den kvar?"

/kiosken-vid-aselby.jpg

Månadens bild nr 57 juli 2018.

" Bilden tagen under Släktforskarveckan i Gagnef juli 2017 "

/p1020714.jpg

Månadens bild nr 56 juni 2018.

" Göta kanal slusstrappan vid Berg juni 2017 "

/manadens-bild-juni-2018.jpg

Månadens bild nr 55 maj 2018

" Ett besök på Sahlins strutsfarm  i Stora Tuna"

/man-billd-maj-2018.jpg

Månadens bild 54 april 2018

"Det räcker inte bara med ett bra lås, man måste låsa rätt också"

 /cykelhjulet.jpg

Månadens bild 53 mars 2018

"Bojen vid bryggan" men det blev en sen vår i år.

 /manadens-bild-mars-2018.jpg

Månadens bild 52 februari  2018.

Gammal vinterbild från Torsång" (Foto från äldre vykort)

/torsang-vinter-storalven.jpg

Månadens bild 51 januari 2018

" Ny bro byggs vid Lillälven"

/ny-bro-i-torsang.jpg

Månadens bild 50 december 2017

"Nytt trappräcke"

/trappracke-huset-2-gott-slut-.jpg

Månadens bild 49 november 2017

"November 1989"

/november-1989.jpg

Månadens bild 48 oktober 2017

"Höstlöv"

/p1010959.jpg

Månadens bild nr 47 september 2017

" Kyrkogårdsvandring i Torsång"

/manadsb-0917.jpg

Månadens bild nr 46 augusti 2017

" Runndagarna saknade snabbgående båtar 2017"

/manadsbild-1708.jpg

Månadens bild nr 45 juli 2017

"Björungar på Kolmårdens Djurpark"

/bjornungar.jpg

Månadens bild nr 44 juni 2017

"Spelmansstämma i Härkeberga"

/p1000929.jpg

Månadens bild nr 43 maj 2017

"250 årigt Skånehus"

/skane-var-96-1.jpg

Månadens bild nr 42 april 2017.

Vårblommor

/april-2017.jpg

Månadens bild nr 41 mars 2017

Svevias platskontor i Hede Borlänge

/vagstation-2017.jpg

Månadens bild nr 40 februari 2017.

 "En spark redo för åktur på sjön"

/man-bild-feb-2017.jpg

Månadens bild nr 39 januari 2017.

"Januaridag vid Prästtjärn"

/p1000008.jpg

Månadens bild nr 38 december 2016.

"En bild jag tog på en julkväll i Torsång, här väntar man på att kolbullen ska bli klar. "

/manadsbild-torsangsjulkvall-3.jpg

Månadens bild nr 37 november 2016.

"Golden Gate bron 1994 när jag besökte den"

/golden-gatebron-3-1994.jpg

Månadens bild nr 36 oktober 2016

 " Höstbild i Torsång"

/manadens-bild-oktober-2016.jpg

Månadens bild nr 35 september 2016

" Högakusten bron"

/p1000332.jpg

Månadens bild nr 34 augusti 2016

"Getingbo i vår markis"

/getingboet.jpg

Månadens bild nr 33 juli 2016

"Chevrolet Impla med på Crusing"

/manadsens-bild-juli-16.jpg

Månadens bild nr 32 juni 2016

"Student i Enköping då sätts mössan på Doktor Westerlunds staty"

/manadsbild-student-westerlund.jpg

Månadens bild nr 31 maj 2016

"JP Johanssons staty i Enköping"   Många Bacho skiftnycklar har jag.

/jp-johanssons-staty.jpg

 

Tyvärr har ett antal månadsbilder raderats från hemsidan, orsak ännu ej klarlagd men försöker lägga tillbaka dessa utan text.

Månadens bild nr 30 april 2016.

/tokfort-5-ar-bjorklunda-just.jpg

 

Månadens bild nr 29 mars 2016.

/manadsbild-mars16.jpg

Månadens bild nr 28 februari 2016.

/manadsbild-februari-2016.jpg

Månadens bild nr 27 januari 2016.

/gubbarna-i-torsang.jpg

 

Månadens bild nr 26 december 2015.

/torsang-bron-over-lillalven-vinter-2.jpg

Månadens bild nr 25 november 2015.

/jukebox-just-.jpg

Månadens bild nr 24 oktober 2015.

/rosasen-80-ar-jub-bild-komp.jpg

Månadens bild nr 23 september 2015.

/dalhalla-8.jpg

Månadens bild nr 22 augusti 2015.

/chevrolet-impala.jpg

Månadens bild nr 21 juli 2015.

/juli-bilden-2015.jpg

Månadens bild nr 20 juni 2015.

/midsommar-stangresning.jpg

Månadens bild nr 19 maj 2015.

/manads-bild-maj-15.jpg

Månadens bild nr 18 april 2015.

/koren-vid-majbrasan.jpg

Månadens bild nr 17 mars 2015.

/lagvatten-i-korsnas-kanal.jpg

Månadens bild nr 16 februari 2015.

/februaribild-konstutstallng-storm.jpg

Månadens bild nr 15 januari 2015.

/gammelgard-vinter.jpg

Månadens bild nr 14 december 2014.

/december-2014.jpg

Månadens bild nr 13 november 2014.

/var-fina-promenad-vag-i-oktober.jpg

Månadens bild nr 12 oktober 2014.

/harry-potterdagar.jpg

Månadens bild nr 11 september 2014.

/slf1korr.jpg

 

Månadens bild nr 10 augusti 2014.

/augustibild-tvillhoppet.jpg

Månadens bild nr 9 juli 2014.

/radjursfamiljen.jpg

Månadens bild nr 8 juni 2014.

/juni-2014-blomsterang-kinnekulle.jpg

Månadens bild nr 7 maj 2014.

/huset-i-ronna.jpg

Månadens bild nr 6 april 2014.

/torsgubben-i-kyrkan.jpg

Månadens bild nr 5 mars 2014.

/marsbild-ny.jpg

Månadens bild nr 4 februari 2014.

/gustaf-kyrktornet-vinter-2.jpg

Månadens bild nr 3 januari 2014.

/manades-bild1401b.jpg

Månadens bild nr 2 december 2013.

/julmarknad-gruvan-1-just.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Månadens bild nr 1 november 2013.

/manadens-bild-3-nov.jpg