Håkan och idrotten

Inledningsvis kan fundera varför jag vill ha med detta på min hemsida då med hänsyn till de magra resultat som jag åstadkommit i mitt idrottande. Men det är trots detta en viktig del av mitt liv som jag har många roliga minnen från.

Mitt idrottsintresse började redan i 7-8 årsåldern, trots att mina föräldrar inte var intresserade av idrott. Om man ska gå in på styrkor och svagheter så var mina styrkor uthållighet och träningsvilja, medans svagheterna låg på att jag var osnabb inte speciellt vig samt att tekniken inte var den bästa. Jag kanske har haft mer talang för ledarroller. Fotboll och ishockey intresserade mig så det startade jag med när vi bodde på landet i Vedby Badelunda i Västerås. Där fanns en kohage vi spelade foboll samt en tjärn som vi skottade på vintern och där snickrade vi även egna målburar och skruvade på oss halvrören och spelade ishockey. I Kolmsta bildades BTK Halex och där spelade vi pingis i en loge.

I Gryta skola där jag gick då, spelade vi fotboll på en åker nedanför skolgården. Jag spelade o försvaret och fick öknamnet "Bajdoff" efter landslagsspelaren i Norrköping vilket var hedrande. Det var alfabilder man samlade då.

/ake-bajdoff-johansson.jpg

Efter vi flyttat till Gideonsberg i Västerås där vi bildade SK Hammaren som jag även skrivit om i nostalgiavsnittet blev det roliga matcher mellan kvarterslag i Västerås. Och sen ordnade VSK gängfotboll på den tiden som jag var med i.

sk-hammaren-gideonsbergjpg.jpg

Här på idrottsmagasinet köpte vi dräkterna. Vi sålde ett par lottringar för att få ihop pengarna. Gula tröjor och vita byxor var det. Målvakten heter Håkan Malmgren och han blev riktigt bra och spelade division 3 fotboll i Västerås. Tyvärr fick jag veta att han avled hösten 2015 70 år gammal.

idrottsmagasinet.jpg

I Västerås titade jag på all sorts idrott. På Arosvallen var det allsvensk fotboll med VSK där jag var bollpojke några gånger. Även VIK spelade där, minns när man mötte Hammarby och Nacka Skoglund återvänt och skruvade in en hörna direkt i mål, ca 10 000 åskådare. VIK och IFK Västerås och Franke spelade på Blåsboplanen. BK 30 m.fl. lag spelade på Ringvallen.  Orresta Carlsson gillade jag eftersom jag bott i Vedby inte så långt från Orresta.

Bandymatcher med VSK missade man sällan. Var på matchen då Rocklunda konstfrusna bandybana invigdes. Världens första för övrigt. Svenska landslaget mötte Sovjet och det blev förlust med stora siffror. Kommer ihåg många matcher VSK spelade, fångade en gång en boll med en hand som hårdskjutande Sven-Erik Broberg sköt upp läktaren. Bollen stoppade jag i fickan.

sven-erik-broberg.jpg

När vi tittade på ishockey där samlades vi under reklamskylten med Cirkelkaffe för att heja på Allsvenska VIK. Sven-Göte Andersson (bilden nedan) gillade jag med hans höfttacklingar. Han spelade tillsammans med Jalle Sjöberg- När Gösta Lill-Lulle Johansson var spelande tränare i VIK var det trevliga matcher att se på.

sven-gote-andersson-vik.jpg/jarl-sjoberg-korr.jpg

Jag tittade på många andra idrotter som exempelvis vattenpolo på Djäkneberget, det fanns en bassäng  där, där man spelade allsvenskan. Boxning med BK Rapid var också intressant att titta på då några kompisar boxades där. Basket började spelas då, tror det var någon gymnastiklokal på vid Skiljebogården. Jan Larsson var engagerad basketledare som jag var lite bekant och han  lockade med mig att titta på matcher. Jag tittade även på handboll i den gamla idrottshallen invid konditoriet Exelsior. Men även utehandboll på Blåsboplanen.

När jag flyttade till Enköping blev jag bekant med Bosse Ahlén då jag jobbade i hans pappas bilfirma. Bosse var duktig i idrott och då främst ishockey. Han spelade med ESK. Men den klubben var lite för duktiga för mig så han tipsade mig om att gå med i Enköpings IS vilket jag gjorde. Där tränade jag Ishockey och fotboll några år.

Bosse hade sportaffär i Enköping under en tid, han hade många kontakter då. Han spelade så småningom i Södertälje SK samt kom till Örebro IK där han senare blev omtalad en hel del för klubbens värvningar.

I Enkpings IS blev det mest träning till att börja med endast någon enstaka match. Jag har kvar några laguppställningar från den tiden då jag hjälpte till med diverse andra sysslor där. Exempel kan man se nedan. Jag gick på tränarkurs och blev tränare och lagledare för EIS juniorlag i ishockey. Då fick man fixa allt med domare, bussar etc. Bengt Öberg var duktig han spelade både i Juniorlaget och A-laget, han blev landslagsman i Rugby senare.

/ishocky-tranarkurs-korr.jpg

Här kommer lite gamla laguppställningar från Enköpings IS Ishockeylag.

I denna match hade vi problem att få ihop fullt lag så då fick jag hoppa med.

laguppstallning-vilo.jpg

Här är en laguppställning från 1965 som visar fler av de ordinarie spelarna i EIS på den tiden.

laguppstallning-wassunda-1965-.jpg

I fotbollen var jag med i EIS B-lag och spelade ett antal matcher. Hade bra ork men var tyvärr för långsam och oteknisk för att få plats i A-laget. PÅ bilden som länkar till denna sida där är jag med på ett lagfoto från den tiden.

Jag inser att det nog är bättre att börja studera än att satsa på idrotten så när jag börjar plugga på kvällarna 1967 finns ingen tid längre för träning. Jag spelar dock några B-lags matcher för Torstuna SK. I första matchen i nya klubben gör jag 3 mål mot Fanna BK vilket var kul. Det blev t o m en liten notis i Enköpingsposten.

1972 när jag är klar med min ingenjörexamen börjar jag träna orientering med Enköpings AI. Det var skojigt, jag var hyfsad i löpningen men inte så bra i orienteringsmomentet. Sprang då även några motionslopp i terränglöpning som exempelvis Vallbyterrängen 1975 utanför Enköping.

 /vallbyterrangen-1975.jpg

 

Det blev fyra femdagarsorinteringar , Skåne, Stockholm, Värmland och Västergötland med denna trevliga klubb. Nedan ses deltagarna i Värmland 1976. Vi var en riktig stor familj mycket tack vare Hans Westerlund.

eai-5-dagars-1976-sid-1.jpg

eai-5-dagars-1976-sid-2.jpg

Så här såg EAI:s tävlingdräkt ut, lila med gul bård.

 /eai-tavlingsdrakt-1975.jpg

Därutöver blev det två tiomilakvlar varav den första gick över förväntan. Jag sprang även Nordiska fjällorienteringen 1978 tillsammans med Conny Eriksson. Detta år jag även sprang Lidingöloppet kom på placering  nr 1772 på tiden 2 timmar 28 minuter och cyklade Vättern runt på ca 12 timmar. Jag var också under några år delansvarig för vinterträningen i EAI.

Nöjd Håkan Gelin nedan efter att ha kommit i mål på Nordiska Fjällorienteringen, Mina bästa idrottsliga prestation.

/fjallorient-78-hakan-geln.jpg 

 

Nummerlappen från Lidingöloppet 1978

/lidingoloppet-nr-lapp.jpg

 

 

/spola-kroken.jpg

Här följer en bild på mig och min cykel när jag tränat inför Vätternrundan 1978, en gammal klassisk Crescent racer som finns kvar än.

 /traning-infor-vatternrundan.jpg

 /vatternrundan-1978.jpg

 

Vattentornet i Enköping där fanns en litet obebyggt område och en orienteringskarta karta 1: 10000 där vi ordnade ungdomsorientering. Ett vykort flygbild över området.

/enkoping-vattentornet-korr.jpg

 

Några mindre terränglopp blev det senare också. Kom två i ett interntävling på Vägverket ute i Järfälla på Ängsö friluftsområde. En 5 km bana sprang jag där på 17min 50 sek. Hans Grudd vann tävlingen överlägset.

På Vägverket i Stockholm utbildade jag mig till testledare på en trevlig tvådagarskurs i Västerås tillsammans med trevliga arbetskamrater.

Flytten till Borlänge för mig 1980 innebar mindre tid för träning. Jag ordnade dock några orinteringskurser för ungdom i Torsång. Jag sprang även Tunamarschen 1980 med ganska hyggligt resultat.

/tuna-marschen-1980-korr.jpg

Därefter började jag som ungdomstränare för Torsångs pojklag i fotboll födda 1976. Med hänsyn till klubbens storlek var laget framgångsrikt särskilt när vi spelade 7-manna fotboll. Jag följde laget upp till juniorlaget. 

Jag lade ner mycket tid och engagemang under dessa år.

Säsongen 1988 när pojkarna var 12 år gick det riktigt bra. Bifogar några bilder från denna trevliga tid. 

torsangs-76-1988.jpg

torsangs-76-foto-1-1988.jpg

Denna trio var mycket duktiga under detta år. Nästan som "GRENOLI" med vår lilla klubb som mått.

torsangs-76-foto-2-1988.jpg

Deltagit i EIS veteranträffar under några år. Ny artikel om massörer i Enköping finns i bifogad fil från 2022-11.

historien-om-vem-som-var-massoeren-jag-fick-behandling-av-i-enkoeping-paa-1960-talet.pdf