Om mig

Nedan bilden finns en beskrivning om mig 

Jag har även dokumenterat hus och de platser där jag bott under min levnad.

Klicka på bilden med Albert Pictors livshjul med kommunvapen nedan så kommer du till den sidan.

 /livshjulet-4.jpg

 

Jag på 1950 talet och på 2010 talet

 hakan-ca-13-ar-for-hemsida-.jpghakan-2000-tal.jpg

Uppväxt:

Växte upp i Västerås, född på Gjutargatan 9 i hemmet där, flyttade därefter till Åkarhagsgatan, sedan till Geddeholmsvägen i Irsta där jag började i första klass i tomteboda skola. Cykling 3 km varje dag. "Betyg från första termin, jag fick B i ordning för jag hade stökigt i bänklådan, tyvärr alla betygshetsare hjäpte det inte, trivs fortfarande när det rörigt på skrivbord m. fl. ställen."  Men jag slapp B i ordning i fortsättningen.

tomteboda-skola-irsta2.jpg

I tredjeklass fick vi flytta till kyrkskolan i Irsta. Där var det ett stort utedass med olika bås för tjejer och killar. Skolresorna var bra där. I tredje klass fick vi åka Siljan runt med övernattning i Mora. Då såg jag Ornässtugan för första gången, från vilken jag nu bor 6 km ifrån. I fjärde klass blev det Vättern med Taberg som huvudmål. Jag minns att vi hade en snäll klasskamrat som hette Synnöve vilken ordnade ett stort tårtkalas på sin släktgård i Östergötland under resan. Det var första gången jag åt pannkakstårta.

Lite intressant i Juli 2015 var jag med mina barnbarn som nu är 10 år och gått ut 3:e klass på guidning i Ornässtugan. Det är alltså 60 år sedan jag var där med min skolklass från Irsta (vilken man ser på bilderna under kortet på mig vid ornässtugan 2015). Fotot på mig har mitt banbarn Svea Gelin tagit.

 /hg-ornasstugan-korr.jpg

Här kommer två skolkort från Irsta skola med mina klasskamrater där. Hör av Er om Någon skulle vilja ha bilderna i annat format. Läraren hette om jag minns rätt Astrid Lindahl.

hakan-skolkort-irsta-ca1952.jpg

hakan-skolkort-irsta-ca1953.jpg

Vi flyttade efter fem år i Irsta till Vedby i Badelunda där fick jag börja i Gryta skola i Västerås. Först cykla 1 km sedan buss till till Gryta. Men i Vedby hade jag en skojig tid där spelade vi pingis i Kolmsta, lira fotboll med min stora idol Sven-Arne Andersson som så småningom via Västerås IK gjorde en kort visit i AIK. I Vedby bildade vi en jazzzklubb med syskonen Gustafsson i Bönhuset. Där startade mitt vinylintresse då vi köpte en ep-skiva i månaden.

 vedby-korr2.jpg

I Gryta skola där fanns det stränga lärarparet Samuelsson som var strängt frireligiösa. Det skulle vara så tyst i klassrummet så att man skulle höra en knappnål slå i golvet. Ingen mat fick lämnas i skolmatsalen, man måste äta allt, Samuelsson granskade varenda tallrik innan man fick lämna rummet, var det inte bra gjorde han en cikelrörelse med handen.Det var då jag kom på tricket att stoppa den inlagda sillen i fickan för att slippa äta upp. Mamma blev dock inte så glad när hon fick sy ny ficka på byxan. Han lärde mig dock Asiens viktigaste floder genom en sång jag aldrig glömmer. Skolresan gick till Göteborg i hela 5 dagar!.

Sedan bar det av till Västerås och Gideonsbergsgatan 33, och där gick man i Gideonsbergsskolan.  Då var Elvis den stora idolen, där fanns ett HIFI rum där vi kunde lyssna på skivor, Gunnar Granath och Lars Stenvall var lärare man minns. Gunnar var från Mora och bra på ishockey och så hade vi Roger Olsson i klassen, VIK sedan V-Frölunda och så småningom Tre Kronor så då var match mellan de båda giganterna vi andra var mest utfyllnad.

En samlarbild på Roger Olsson Västra Frölunda säsongen 69/70 och en samlarbild på Einar Granath, Gunnars yngre bror som spelade i Södertälje Sport Klubb i början på -60 talet.

 /roger-olsson-framsida-korr.jpg/roger-olsson-baksida.jpg/einar-granath-korr.jpg

 

 Gideonsbergsskolan Västerås

gideonsbergsskolan-korr.jpg

 

Här kommer några klasskort från denna tid. Den första bilden är från 1958 sjunde klass där ser man Gunnar Granath som lärare. Jag vet att han bor i Mora nu. Roger Olsson ishockyspelaren står längst fram till höger han var välväxt redan i den åldern.

hakan-skolkort-gideonsbegr-1958.jpg

Här kommer nästa bild tagen inomhus i trappen på Gideonsbergsskolan. Här är Lars Stenvall lärare. En mycket duktig sådan enligt min uppfattning. Skulle någon vilja ha skolkorten i annat format hör av Er så skickar jag dessa på fil.

hakan-skolkort-gideonsbegr-1959.jpg

I åttonde klass fick vi praktisera på tre olika platser under 1 vecka på respektive ställe vilket var spännande.

Jag valde dels elektriker på ASEA. Där fick vi linda elmotorer i 2 dagar , vara med en industrielektriker i två dagar (av han fick jag en rulle isoleringsband som tack), sedan var det en test och fika på fredagen. Jag minns att vi fick en nyckelring som hade en rörlig bricka med delar av bokstäver på varje sida, så när man snurrade snabbt på denna läste man ASEA, mycket fiffigt. Men roligast var att åka paternostehissarna.  Ur Wikipedia  kan hitta mer om dessa. http://sv.wikipedia.org/wiki/Paternoster-hiss

Sen valde jag konditor. Där fick jag prya på Anderssons eftr. Konditori. Dom hade fätt beställning på flera hundra tårtor till Tempo som skulle ha invigning i slutet på den veckan, så det blev mycket anslag (tårtbottnar) att tillverka samt så skulle man ha vaniljkräm och socker på vinerbröden och skrapa plåtar. Tidigt skulle man vara på plats. Bageriet låg i källaren så man fick bära upp allt en trappa. En tårta fick jag göra och ta med mig hem efter en veckas slit. Bilden är från boken " En titt i Backspegeln" av Karl Axel Jacobsson som handlar om gamla Västerås.

anderssons-konditori-.jpg

Som tredje val blev det yrkesmilitär, tyckte det skulle vara kul att åka stridsvagn, så vi hamnade på P1 i Enköping under en vecka. Det jag minns av detta var att det blev en artikel i tidningen om detta med bild, där jag har en keps på huvudet.

praktik-pa-p1-i-enkoping-.jpg

Jag och min bror hade ett söndagsknog att dela ut morgontidningarna tidigt på söndagsmornarna åt Pressbyrån.  Vi hade området vid Vega och Arosvallen. Tidningarna var Svenska Dagbldet, Dagens Nyheter samt Stockholmstidningen. Man fick hämta buntanarna vid Vegakiosken. Ett minne jag har är att det var en man som sprängde sig i bitar där med hjälp av dynamit en morgon, samt att vi fick skäll en gång för att vi tog ett äpple i en villaträdgård. Förtjänsten tror jag var ca 15 kr i månaden.

Mitt första heltidsarbete var springpojke på Konsumbutiken på Relävägen som låg i " ASEA staden" i Västerås. Det var slitigt. Alla pojkhemmen som man skulle förse med varor. Cykel med kärra efter.  Hämta mjök på Mjölkcentralen dra allt uppför Krutkällarbacken. Sopning av hela lokalen med våta sågspån efter stängning. Jag var rätt klen så jag fick ofta näsblod. Förtjänsten var 35 kr i veckan totalt 140 kr för fyra veckors hårt arbete.

"Bilderna nedan kommer från Lars-Olov Karlssons hemsida Kvickosund".

/aseastaden1.jpg

/aseastaden2.jpg

Sedan blev det Västerås stads yrkesskola, och utbildning på inbyggd verksadsskola som det hette. Teorilokalerna blev ganska snart flutflyttade till Trädgårdsgatan mitt emot gamla varmbadhuset. Det var en mycket busig klass man hamnade i där.

 tradgardsgatan-vas.jpg

En del i utbildning var att man fick anställning som lärling på ett bilföretag.  Jag fick anställning på Bennströms Bilservice hos Olle Bennström den stora racerstjärnan som vann Rämenloppet i en ombyggd Ford och fick en check av självaste Henry Ford för detta.

  img-2252-bror-och-olle-bennstrc3b6m.jpg

På Knutsgatan i Västerås låg företaget som var mycket stort på den tiden en imponerande verkstad där det fanns allt. Övertogs precis i början på 1960 av Västerås Motor AB vars ägare var Ostermans i Stockholm. Sedan blev det Ahlen & Collen Bil AB. Vill du veta mer om Bennströms klicka på filerna nedan som är från artikelserien" frågor om förr, 235 " som publicerades i Tidningen VLT måndagen den 23 januari 2013 artikelförfattare är Anders Lif.

 historien-om-bennstroms.pdf

historien-om-bennstroms-2-.pdf

Jag fick  efter 3 år mitt cerifikat (litte luggslitet på bilden) som bilmekaniker, men började jobba ganska snart på reservdelslagret för där fanns det en vakans och det var ett arbete jag trivdes bra med. På bilden från filen direkt ovanför ser man reservdelsdisken där jag sålde delar till BMC och Citroen. Min lagerchef hette Åke Dovermyr.

cert-bilmek-korr.jpg

Sedan blev det miltärtjänst vid helikopterskolan i Boden kurs H10. Mycket bra miltärtjänstgöring då man fick lära sig en  del om flyg. Trevliga kamrater och spännande att uppleva övre Norrland.

kurs-h10-hkps-boden-korr.jpg

Flytt till Enköping fortsatt arbete i Bilbranschen. 1964 var det dags för min första bil en "hundkoja" Morris 850 årsmodell 1960 som jag renoverade helt och hållet. Bilen köpte jag för 2 600 kr.

hg-k-hundkoja-korr-.jpg

Mitt idrottsintresse gjorde att jag sökte mig till Enköpings IS med fotboll och ishockey. Tyvärr var jag inte särskilt duktig som spelare, men blev lagledare och tränare för EIS juniorlag i ishockey det var att fixa allt på den tiden. Nu var det dags att börja plugga på nytt. Teknisk aftonskola i fem år. Fyra kvällar i veckan med fyra lektionstimmar. Sedan läste jag högre företagsekonomi i en termin. Så var det dags att söka jobb så jag fick nytta av min ingenjörsexamen.

Sökte jobb på Vägverket i Stockholm på centralförvaltningen som inköpare på maskinsidan. Här bytte jag uppgifter efter några år och började köpa väghyvlar och lastmaskiner bl a. Gjorde också den första stora leasingaffären i staten på många miljoner.

annos-tjanst-vv.jpg

Började med orientering i Enköpings AI för att testa någor annan idrott. Fick möjlighet att deltaga i fyra femdagars samt 2 tiomilakavlar samt nordisk fjällorientering där jag stod på startlinjen med bl a Thomas Wassberg och Joa Meito. Svarade även för vinterträning och en del annat där. Cyklade även Vätternrundan och sprang Lidingöloppet 1978.

En bild från starten på fjällorienteringen 1978 jag står längst till vänster. Flickan med Enköpings AI på ryggen är Anneli Almgren nu Östberg. Hon har varit svensk förbundskapten för det svenska seniorlandslaget i Orientering.

fjallorient-78just-.jpg

Följde med Vägverket till Borlänge 1980 och då arbetade jag som gruppchef inom området maskinekonomi. Läste 20 poäng management på Högskolan i Borlänge. På fritiden var jag undomstränare i fotboll i Torsångs IF pojkar födda 1976 som jag följde upp till U-laget. Var även med  styrelsen där.

arets-ledare-torsangs-if-korr.jpg

Hamnade på Vägverkets ekonomiavdelning och blev efter en tid där sektionschef för betalningsverksamheten. Arbetade i tre år på Vägverket Produktion i Västerås som chef för en administrativ avdelning. Därefter återvände jag till Borlänge för att först arbeta som ekonomichef och sedan chef för affärsområde Trafik på Vägverket Konsult i Borlänge. Jag avslutade min tid på Vägverket i Borlänge som delprojektledare för etableringen av hastighetskamerorna på vägnätet ett mycket roligt projektarbete tillsammans med polisen.

Var under många år aktiv i Torsångs Folkdansare bl. a som kassör och ljudansvarig vid flottarspelet, och midsommarfirandet i Torsång. Föreningen är numera nedlagd på grund av minskat intresse för folkdans.

resning-av-stang-sv-vit.jpg

Har sedan arbetat åt ITS Dalarna som projektledare för etablering av Testarena E16 samt åt trafikverket på timuppdrag fram till våren 2012. 

testplats-amsberg.jpg

Jag är en aktiv släkt och hembygdsforskare. Och är sedan ett antal år tillbaka  ordförande i Föreningen Släkt och Bygd i Borlänge.

 /slakt-och-bygd-fixad-logga-med-ram.jpg

 Jag arbetade fram till april 2019 åt ITS Dalarna på deltid efter några års uppehåll men är nu längre inte engagerad där.

 /itsdalarna30logga.jpg